Racerapport: Soteledens Terrängmaraton (44km)

Träningen inför Soteledens Terrängmaraton (SLTM) har varit lite speciell med fotoperation i mellandagarna för att fixa till stel stortåled som plågat mig i flera år. Har därefter ägnat våren åt att gradvis bygga upp foten och resten av kroppen på ett lugnt och stabilt sätt. Målet har varit att få ihop 50 lugna km/vecka utan att dra på mig bakslag för foten eller stressa kroppen.  Detta har betytt att alla pass har varit lugna och främst på grus. Ingen högintensiv träning alls. Mot slutet av mars sprang  jag  vårtävlingarna i Skatås (32km) och gjorde ett ett ”fun run” (30km) på Dead Squirrel Run i Änggårdsbergen.

Med allt sagt och gjort så stod jag ändå på start i SLTM och kände att förberedelserna var bra bra nog för att genomföra loppet. Ryggan var packad med marsipan, Mars och Tailwind. Hokas på fötterna och det fina vädret öppnade för kortbyxor och t-shirt. Såg fram emot en fin dag med utflyktslöpning.

__Utsikt
Utsikt från banans högsta punkt (Bild: egen)

När startskottet gick så startade jag med intentionen att ta det redigt lugnt, men som vanligt drogs jag med i tempot och första kilometern gick i strax över fem-tempo. Pulsen sköt iväg och var onödigt hög ända tills jag klev ur kön vid fem km. I detta läge var de första stigningarna avklarade, pulsen stabiliserade sig och jag hittade klubbkamraterna Fredrik och Andreas. Njöt av den vackra banan och fina terrängen. Med en gassande sol över stenhällarna så gick temperaturen upp ett par grader så fort man kom ut ur skuggan, så man behövde inte frysa.

__Grupplöp
Först i vår lilla grupp (Bild: sltm.nu)

Stigen var till största delen mycket teknisk med sten, rötter och myrhål om vartannat. Detta kändes bara bra och jag hittade ett fint flyt i löpningen. Nerförslöpningen kändes extra lätt och glädjefylld idag. Humöret var på topp och det var kul att springa i en liten grupp med personer som jag kände sedan tidigare, socialt och bra. Enda smolken i bägaren var att om terränglöpningen kändes bra så var avsnitten med grusväg desto kämpigare. En känning i vänster höft gjorde sig påmind och jag längtade in i skogen igen.

Nerför
Fredrik lubbar utför. (egen bild)

Kilometer tuggades och allt kändes enkelt fram tills efter depån vid Nordens Ark vid 27 km. Kom in i depån, hade ett bra stopp och kom ut igen, men i första uppförsbacken så smällde det till med kramp i insida lår. Först ena sidan, strax efter i den andra. Stretchade lite i ett par sekunder men trampade sedan på och tänkte att det släpper efter ett tag. Det fungerade, men därifrån och hela vägen in i mål så hade jag återkommande kramp i olika muskler i benen. Käkade salttabletter vilket hjälpte där och då, men strax återkom krampen på nya ställen – framsida lår, baksida lår, vader och inte minst i fötterna. Tuggade konsekvent vidare och även om tempot blev lidande så gick det bra att springa. Lyckades även hålla huvudet positivt och kände aldrig hopplösheten komma krypande, utan såg fram emot att springa vidare mot målet. Hade aldrig någon tanke på att bryta.

Kom till slut tillbaks till Bovallstrand och stämplade in på samma tid som Fredrik (6:16) och klockan visade på 43.8km och 1326 höjdmeter. Målet på förhand var att genomföra loppet och förhoppningsvis ha en bra resa. Tycker detta lyckades. Det var kul att få ytterligare några mil med Fredrik, vi springer verkligen bra ihop – alltid väldigt positivt men också beslutsamt. Jag tycker huvudet höll ihop hela vägen och benen blir allt bättre, så är totalt sett mycket nöjd med dagen och ser det som ett kvitto på att träningen mot UTMB är på rätt spår.

Författare: Joakim Kopka

Långloppsmotionär som gillar att vara i bergen. Och skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s